دسته بندی ها

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی، استفاده از نهال شناسه‌دار را ضامن تولید کمی

دكتر عبدالرضا كاوند روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: وظيفه ذاتي اين موسسه كنترل و نظارت بر توليد بذر و نهال است كه مهم ترين نهاده بخش كشاورزي است كه به نوعي توليد را از نظر كمي و كيفي تحت الشعاع خود قرار مي دهد.
وي گفت: بقيه ي مولفه هاي موثر در توليد باغي تحت تاثير نهال مي گيرد از جمله كود، سم، كارهاي زراعي، مديريت باغ و مزرعه و حتي زحمت كشاورز و باغدار هم به كيفيت اين نهاده گياهي وابستگي دارد.
وي اظهار داشت: حمايتي كه دولت مي تواند از بخش كشاورزي داشته باشد برمي گردد به اينكه اين مهم ترين نهاده كيفيت لازم را برخوردار هست يا نه؟
وي گفت: نهال سنگ بناي باغباني كشور است و هرگونه كم توجهي به بحث نهال باغدار را با عوارضي روبرو مي كند كه قطعا شروع دوباره ي كار مقرون به صرفه براي او نيست و لي بناچار بايد انجام دهد.
كاوند با بيان اينكه باغدار با شروع كار نهالكاري در زمين كشاورزي خود يك سرمايه گذاري بلندمدت را شروع مي كند، افزود: باغدار با نهال كاري با ارقام هسته دار 12-10 سال، نهال دانه دار تا 25 سال و نهالي مثل گردو تا 50 سال سرمايه گذاري را كليد مي زند و خود را وابسته به توليد مي كند.

***توليد نهال استاندارد و كيفي در درجه اول اهميت باغداري
اين مسئول بيان داشت: توليد نهال استاندارد و با كيفيت و اطمينان خاطر از اينكه اين نهال ها به دست مشتري و توليدكننده مي رسد در درجه اول اهميت قرار دارد كه قانونگذار پيشنهادات و راه حل هايي را در اين خصوص ارايه كرده است.
وي گفت: از سال 1382 با تصويب قانون ثبت ارقام گياهي و كنترل و گواهي بذر نهال، قانون گذار در موارد متعددي تكليف توليد كننده، مصرف كننده و بخش نظارتي را مشخص كرده است.
وي افزود: توليدكننده بايستي از يك مرجع قانوني مجوز توليد بگيرد كه اين موسسه براي صدور مجوز توليد الزاماتي را احصاء مي كند و شرايطي در نظر مي گيرد كه از نظر جنبه هاي كمي و كيفي توليد نهال حائز اهميت است.
كاوند ادامه داد: به دليل اهميت نقش نهال درتوليد هر توليدكننده اي مجاز نيست كه در هر جايي توليد نهال بكند. نهال را در هر شرايطي و با هر گونه آبي نمي توانيم توليد كنيم و از لحاظ جغرافيايي هم ملزم هستيم كه يك فاصله استانداردي را بين محلي كه باغ است با محل توليد نهال رعايت كنيم.
وي اظهار داشت: باغات مي توانند كانون آلودگي هاي ميكروبي، ويروسي و باكتريايي براي آلوده كردن نهال باشند.
وي گفت: همچنين توليدكننده نهال بايستي پايه و پيوندك را از يك منبع مطمئن و زير نظر اين موسسه تهيه كند . همچنين توليد كننده نهال بايد يك مدير فني توليد هم داشته باشند.
معاون تحقيقات، كنترل و گواهي موسسه ثبت و گواهي بذر و نهال كشور افزود: اين كارشناس ناظر و مدير فني توليد مسايل مرتبط با باغباني و گياهشناسي را رصد مي كند و اكنون در سراسر كشور حدود 250 كارشناس در نهالستان ها مشغول فعاليت هستند.
وي با بيان اينكه پروسه نظارت بر توليد نهال تا فصل سوم سال به طول مي انجامد، اظهار داشت: در پايان اين پروسه يك تيم كارشناسي ، مركب ازنماينده موسسه ثبت و گواهي بذر و نهال، نماينده معاونت باغباني وزارت جهاد كشاورزي، نماينده سازمان حفظ نباتات به عنوان كميته فني نهال هستند از نهالستان ها بازديد نموده و كيفيت نهايي نهال را كنترل مي كنند.
وي گفت: اين تيم كارشناسي قبل از اجازه توزيع نهال، اصول و مقررات قرنطينه اي و برنامه هاي احياء، توسعه و جايگزيني باغات و ميزان نهال توليد شده نهالستان را در نظر داشته و آمار نهال توليد كننده را به تفكيك پايه و رقم به اين موسسه اعلام مي كنند تا براي هر نهال و هر توليدكننده به تعداد نهال توليدي شناسه صادر شود.
كاوند افزود: توليدكننده موظف است بر روي تك تك نهال ها شناسه نصب كند كه در اين شناسه سال توليد، اسم توليدكننده، كد امنيتي، باركد، نوع قلمه و پايه و نهالستان محل توليد مشخص است.
وي اضافه كرد: تمام اطلاعات روي ليبل با بانك اطلاعاتي ما در موسسه كاملا مرتبط مي باشند.

***اكنون فصل جابجايي نهال است
كاوند با بيان اينكه اكنون فصل جابجايي نهال است، گفت: براي دريافت نهال بايستي به كساني كه مراجعه كنند اولا از ما مجوز داشته باشند و ثانياً نهال را با شناسه دريافت نمايند و فاكتور فروش را به صورت حتمي از فروشنده دريافت كنند.
وي افزود: نهالكاران از فروشنده بخواهند تا نهال شناسه و با فاكتور فروش به آنها بدهند. اين فاكتورها و شناسه ها يك سند حقوقي است كه در صورت بروز هرگونه مشكل مي توانند با ما مراجعه كنند.
وي با بيان اينكه با صدور اين اسناد، امكان ريسك و خطا به حداقل مي رسد، اظهار داشت: براساس مستندات موجود و گزارشات كارشناسي توليدكننده مجاب مي شود اگر ضرر و زياني به مصرف كننده برسد پاسخگو باشند ضمن اينكه به باغداران توصيه مي شود براي تهيه نهال به نهالستان هاي مجوزدار مراجعه كنند.
معاون تحقيقات، كنترل و گواهي موسسه ثبت و گواهي بذر و نهال گفت: همچنين به باغداران و خريداران نهال توصيه مي شود از خريد نهال از افراد به شكل دوره گرد و غيررسمي در ورودي ها و خروجي هاي شهرها و در كنار خيابان ها اجتناب كنند.
وي با اشاره به اينكه تمام نهالستان هاي تحت نظارت اين موسسه داراي نمايندگي فروش در سطح شهرها هستند، افزود: اطلاعات تمام توليدكنندگان نهال اعم از آدرس و نوع توليد به تكفيك پايه و رقم در سامانه اطلاع رساني موسسه ثبت و گواهي نهال و بذر كشور به آدرس اينترنتي www.spcri.ir موجود است.
كاوند با تاكيد بر خريداران به اينكه قبل از خريد نهال به اين سامانه مراجعه كنند، بيان داشت: همچنين خريداران از توليد كننده بخواهند تا براي هر رقم نهال گرده افشان مناسب در اختيار آن ها قراردهند و نهال را حتما به صورت پوشش دار تهيه كنند.
وي گفت: در زمان حمل و نقل نيز نهال را در پشت وانت و با ريشه لخت جابه جا نكنند تا آسيب نبيند و ترجيحا سعي كنند كه فاصله محل توليد تا مصرف كم باشد.
در سراسر كشور 300 نهالستان داراي مجوز مشغول فعاليت هستند كه 12 نهالستان آن در استان البرز وجود دارد.
6156/ 6155خبرنگار: نوشين طهماسبي** انتشار دهنده : محمد عزيزپور

                                                                                                             لینک خبر

یک شنبه 26 بهمن 1399 - 02:08:32
(0 نفر)

نظر بدهید

دیدگاه های ارسال شده